Gałkę muszkatołową stosowano jako przyprawę już 3500 lat temu

4 października 2018, 10:50

Na stanowisku archeologicznym na wyspie Pulau Ay w archipelagu Banda odkryto fragmenty ceramiki z resztkami gałki muszkatołowej sprzed ok. 3500 lat. Wygląda więc na to, że ludzie wykorzystywali nasiona muszkatołowca korzennego w roli przyprawy o 2000 lat wcześniej niż dotąd sądzono.



Do Wenezueli przypłynął chiński okręt-szpital

24 września 2018, 11:00

Do wenezuelskiego portu La Guaira przypłynął chiński statek szpitalny Peace Ark. Przez tydzień będzie tu można skorzystać z darmowej opieki medycznej.


Ten, kto rzuca śmieciowe jedzenie, powinien się spodziewać objawów odstawienia, zwłaszcza w 1. tygodniu

21 września 2018, 10:30

Rezygnacja ze "śmieciowego jedzenia" wywołuje podobne objawy odstawienia jak narkomanów, którzy próbują zerwać z nałogiem.


Dowiedzieli się, co robią flamingi z zoo, gdy ludzie idą do domu

10 września 2018, 12:38

Co robią flamingi z zoo nocą, gdy zostają same?


Opóźnienie śniadania i przyspieszenie kolacji pomagają zmniejszyć otłuszczenie ciała

30 sierpnia 2018, 11:33

Niewielka zmiana pór jedzenia śniadania i kolacji pomaga zmniejszyć otłuszczenie ciała.


Jedzenie także aktywuje brunatną tkankę tłuszczową

30 sierpnia 2018, 05:18

Nie tylko chłód, ale i jedzenie nasila termogenezę w brunatnej tkance tłuszczowej.


Sporo osób czuje nieistniejące zapachy

20 sierpnia 2018, 10:35

Jeden na 15 Amerykanów (6,5%) w wieku powyżej 40 lat doświadcza fantomowych (nieistniejących) zapachów.


Sikora bogatka dysponuje samokontrolą porównywalną do szympansiej

1 sierpnia 2018, 05:15

Badacze z Uniwersytetu w Lund odkryli, że sikora bogatka (Parus major) dysponuje dużą samokontrolą, którą można porównać do występującej u szympansów i krukowatych.


Głodnego mózgu nie oszukasz...

31 lipca 2018, 10:43

Mózgu głodnego człowieka nie da się tak łatwo oszukać co do wielkości porcji i porcja będzie oceniana jako tej samej wielkości, bez względu na to, czy umieści się ją na małym, czy na dużym talerzu.


Wiewióreczniki, jak ludzie, lubią pikantne jedzenie

16 lipca 2018, 10:43

Niemal wszystkie ssaki unikają jedzenia papryczek chili i innych pikantnych pokarmów (nikt nie chce się bowiem narażać na wywoływany przez nie ból). Okazuje się jednak, że blisko spokrewnione z naczelnymi wiewióreczniki stanowią wyjątek od tej reguły.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy